onsdag 11 maj 2011

Härdning och anlöpning av knivblad!






I tisdags så kom Henrik tillbaka med ett av de knivbladen han smidde för ett tag sedan. Ett blad som var filat till sin slutgiltiga form och nu var det dags för härdning och anlöpning. Bladet var "normaliserat" sedan förra gången, detta för att få stålet så mjukt som det går inför filningen som då går mycket lättare. Men även för att få bort alla spänningar i stålet efter att ha smidit ut bladet då stålet värms upp och kyles ner på städet om vart annat. Man kan då bygga upp stora spänningar i stålet som får oönskade effekter vid härdning, exempelvis att bladet spricker eller böjjer sig åt något håll.

Vi tog god tid på oss och började med att värma upp bladet en kvart vid ässjans kant så bladet blev först belv 50-100 grader och sedan flyttade vi bladet mer och mer in mot glöden för att sakta värma upp det till 800 grader! Det som händer då är att kolmolekyler "blandar" sig med järnmolekyler och en sådan blandning gör stålet "hårt" och då håller kniven skärpan!

800 grader vet man att det är om man testar med en magnet då stålet vid den tempraturen upphör att vara magnetiskt. Man ser det även på färgen, det skall vara orangefärgat då är man på rätt sida om 800 grader. Vid den tempraturen kyler man snabbt bladet i vatten med rumstempratur och lite diskmedel i för att få bort ytspänningen. Det som då sker är att man "fryser" blandingen av kol och järnmolekyler och hårdheten består.

Efter härdning måste man när det gäller knivar, anlöpa stålet! Det innebär att man värmer bladet igen (se blid ovan) för att blandningen av kol och järnmolekyler skall börja röra sig igen. Vid uppvärmning av härdat stål "mjuknar" stålet vilket är avsikten. En kniv som är härdad är för hård och eggen kommer att spricka eller bitar far ur bladet vid belasting, man vill helt enkelt ha ett så mjukt stål som möjligt men ändå så pass hårt att skärpan bibehålls även under belastning och användande.

En bra indikator på rätt hårdhet/uppvärmning av knivbladet är att slipa rent eggen och titta efter hur färgen på stålet förändrar sig allt eftersom stålet värms upp. Från bronsfärgat till gult och violett och blått och slutligen grått. Ett knivblad skall anlöpas till blått/violett ute vid eggen men gärna grått på ryggen där man vill ha ett mjukare stål.


Inga kommentarer: