onsdag 28 maj 2008

Tråddragning och drivning av en skål!



Denna vecka har vi jobbat med våra "luppar" (som järn/slagg klumparna kallas) som vi gjort förra veckan. Vi har värmt upp dom till riktigt höga tempraturer och jobbat systematiskt för att få bort slagg och välla ihop sprickbildningar på dom.

Sedan har vi smidit ut små stänger ca 10-15 cm långa och dragit tråd. Att dra tråd kan man säga är lite av ett kvalitetsprov på det järn man fått fram från myrmalmen. Det är ett tålamodsprövande projekt som innebär att man drar tråden (först i början järnbiten) genom en platta med hål. Vi har som mest kört igenom en bit i ca 60-70 hål med mycket små variationeri hålens diameter och på det viset fått till tunnare och tunnare tråd, men längre och längre naturligtvis.

Som minst har vi fått fram tråd som är 0.2 mm tjock och det får väl betecknas som bra resultat av det järn vi framställt! Kolla gärna in bilderna på sista sidan i fotoalbumet.

Jag har även hunnit med att av 2 mm plåt driva en skål som sedan jag sedan linoljebränt. Kul och relativt enkelt att arbeta i plåt, det kommer jag nog pröva på mer hemma sedan?

Inga kommentarer: