När jag höll på och redigera filmen som jag håller på med om NM i smide så upptäckte jag att jag fick med en läskig grejj på film. Det gick bra och Staffan som han heter som blir bränd mår bra och har inga men av det inträffade idag.
Han använde strax efter filmsekvensen en gel som heter Burn Free, jätte bra kylGel som även brandförsvaret använder sig av...
Men se upp när ni håller på med smide och det är folk i närheten, även de vana grabbarna kan göra illa sig!
söndag 9 november 2008
När olyckan är framme!
Upplagd av Tomwik kl. söndag, november 09, 2008 3 kommentarer
lördag 1 november 2008
På onsdagsmorgonen åkte jag till Smedjebacken för att smida i dagarna tre. Smidde tillsammans med Syrran och Svågern och ett par till ur Våga Smida föreningen. En ideell förening vars syfte är att främja smidet i Dalarna. Jag är medlem även om jag bor i Älvdalen och föreningen har sitt säte i Smedjebacken och framförallt, där finns en fantastisk smedja att nyttja med över 20 ässjor, verktyg från golv till tak, lufthammare och en hel hög med glada amatörsmeder.
Egentligen borde man ju dra igång en smidesförening i Älvdalen med, vi får väl se hur det blir med den saken. Det finns åt minstonde en handfull smidesintresserade som jag tror skulle kunna utgöra grunden för en sådan.
Jag smidde en näve krok lite spik under onsdagseftermiddagen och del av torsdagen. Men efter jag lämnat "krokträsket" ville jag testa en sak jag gått och grunnat på ett tag. Jag gjorde mig helt enkelt en dörrkläpp utav fyra rundjärn 6 mm som jag vällde i bägge ändar. Sedan vridning, böjning och linolje bränning. Gjorde ett fäste och ett beslag att slå ringen mot och fyra spikar till det hela. Måste säga att resultatet vart helt ok och att vällningen gick helt smärtfritt.
Har hört folk gnälla över att järn av kvalité 1312 inte går att välla så bra men jag fick det att funka utan problem. Klicka gärna på bilderna ovan för förstoring och kolla in vällningen, ok eller hur?
Tack för några fina smidesdagar, Ann-kristin, Jonny, Tobbe och Jocke!
/Tomas
Upplagd av Tomwik kl. lördag, november 01, 2008 0 kommentarer
måndag 20 oktober 2008
Krok & grillgaffel!
Äntligen fick jag tid att stå vid ässjan i lördags, det kändes bra och det funkade hyffsat tyckte jag. Övade på att göra löv, smidde ett par krokar med lite "design" på. Gjorde mig en grillgaffel och började smida om de rostiga verktyg som jag nu börjar få en hög av... Ett antal tänger som behöver fixas och smidas om till tänger som jag har mer nytta av.
När det gäller Nordiska Mästerskapen i smide så kanske jag skall nämna placeringarna, I mästarklassen kom Sverige på en andra plats med endast EN POÄNG upp till segraren, Finland! I den fria klassen vann Joakim Frost från Sverige, Ludvika. Han gjorde ett riktigt bra arbete enligt både jury och andra "bedömmare" :-) Jag har inga bra bilder på själva alstrena när dom var färdiga, jag filmade under smidesdagarna, så jag får återkomma med en filmsnutt senare istället...
Vi syns...
/Tomas
Upplagd av Tomwik kl. måndag, oktober 20, 2008 0 kommentarer
onsdag 8 oktober 2008
Nordiska mästerskapet i Smide 2008, del II
Tänkte jag skulle beskriva lite hur tävlingsuppgiften i Mästarklassen såg ut.
(Här bredvid är Sveriges tävlande i Mästarklassen, Theres Johansson smidandes utsmyckning på bordsupphängningen)
Tävlingsuppgift:
Smida fyrkant och ring enligt måttsatt ritning. Fyrkanten 200*200 mm utvändigt mått, material 12*12 mm. Ring yttre diameter 160 mm, material 10*12 mm. Hålslagning för genomstick av upphängningstråd 6 mm. Både ring och fyrkant skall hänga fritt. Tillverka slagvertyg (för att slå med likt en gong gong) och en bordsupphängning enligt egen design.
Bedömningsgrunder
1 Teknik
2 Konstnärlighet
3 Ytbehandling
4 Struktur
5 Sammanfogning
6 Funktion
7 Helhetsintryck
8 Tidsåtgång
Låt mig börja med att säga att det inte var någon av de tävlande Mästersmederna som hann med sin uppgift på den utsatta tiden, 4 timmars smide! På morgonen hade de tävlande fått göra ritningar på hur de hade tänkt göra sina alster. Alla smeder hade missbedömt sin egen förmåga att skapa det dom tänkt sig på utsatt tid. Det visade sig vara svårare än de från början bedömt. Alternativt kan man kanske se det som att dom fått för lite tid men alla visste förutsättningarna innan dom började rita. jag tror att mästersmederna var liiiite stressade av varandras rykten och kunnanden :-) ? Jag bytte några ord med all tävlande mästersmeder och deras uppfattning var nog att det var för lite tid.
Jag fick även några ord med den engelske domaren som varit med och tagit fram tävlingsuppgiften, Peter Parkinson. Han menade nog att tävlingsuppgiften varit alltför tekniskt inriktad och för lite tid till det konstnärliga uttrycket. Om detta kan man nog och det kommer nog att debateras fram till nästa Nordiska mästerskap, skall tyngdpunkten ligga på teknik eller det konstnärliga?
Jag kan konstatera att den nordiska traditionen med verktygssmide och funktion är djupt rotad och i viss mån skiljer sig från den mer kontinentala som tar sig mer konstnärliga uttryck, intressant eller hur... ?
Upplagd av Tomwik kl. onsdag, oktober 08, 2008 0 kommentarer
måndag 29 september 2008
Nordiska mästerskapen i smide 2008
Var på en fantastisk tillställning i helgen, Nordiska mästerskapen i smide!
Jag fick möjlighet att träffa mästersmeder från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Ukraina och England. Plus ett helt gäng med övriga smeder som blivit profiler i smidessverige genom åren. Vilket gäng, samlat på en och samma plats, i Smedjebacken (bara namnet Smedjebacken är ju en fullträff). Det tävlades i öppen klass, gesäll klass och mästersmedernas klass. Vinnare av 2008 Nordiska mästersmeder blev Finland!
Jag skall skriva några inlägg om helgen som gick men trötthet tvingar mig att bara notera detta här och nu. Kolla in videon med del av invigningsshowen, för show var det! Och en sak till, det sattes världsrekord, tror vi, i att smida världens största spik! Jo, jag var med och släggade på den tillsammans med smeder från 7 nationer... Mina initialer finns på den, tillsammans med mången duktig smed ;-) På en av bilderna här ser ni Tobbe malm hålla i den färdiga spiken som väger ca 16 KG!
Jag återkommer i ärendet...
Upplagd av Tomwik kl. måndag, september 29, 2008 5 kommentarer
fredag 19 september 2008
Smide för ÅK 1-6 i Älvdalen, Rots skola!
Har haft förmånen att smida med elever från Rots skola här i Älvdalen. Ca 45 elever som under en timme var i grupper om 4 fick smida sig en krok! Lars Nicklasson och jag var smeder, och det var körigt vill jag lova.
Att exakt veta när man går in och hjälper barnen att smida och vad dom själva kan göra tog en grupp att komma på. Första gruppen hann därför inte göra sina krokar färdiga på en timme. Men resten av dagen gick som en klocka, allt funkade bra.
Jätteroligt att få förtroendet och det här kommer jag att göra om fler gånger om jag får tillfälle...
/Tomas
Upplagd av Tomwik kl. fredag, september 19, 2008 0 kommentarer
söndag 3 augusti 2008
Mitt första offentliga framträdande...
I Älvdalen arrangeras varje somamr den sk bygdeveckan. Där varje By har varsin dag som dom ansvarar för. Jag fick en förfrågan om att smida under en av dagarna, Västängsdagen. Efter viss tvekan svarade jag ja, det är ju jätteroligt att få ett sådant förtroende, men visst hade man premiärnerver!
Jag har inte stått vid ässjan på 2 månader och det märktes direkt! Ack vad man tappar handlaget fort om man inte håller på dagligen. Men så är det väl, som hobbysmed får man räkna med att ta mer tid för att komma in i det hela vid varje smidestillfälle.
Nåja, det var roligt att se hur fascinerade folk är över detta gammla hantverk, jag träffade flera äldre som med varmt hjärta berättade hur dom som smågrabbar började som drängar hos någon smed i byn. Och den yngre generationen som aldrig sett smide på nära håll är som sagt nyfiket fachinerad. Konstigt att Älvdalen med sådana traditioner av järnframställning, liebruk, bösstillverkning och ett oändligt antal gårdssmedjor inte har bevarat denna tradition bättre!
Jag ser en uppgift att arbeta med framöver i min hembygd... :-) På bilden ser ni Amanda som smider sig en spik, det skall böjas i tid det som krokigt skall bli...
Upplagd av Tomwik kl. söndag, augusti 03, 2008 2 kommentarer
lördag 31 maj 2008
Smidesutbildningen är avslutad!
I går klockan 13:05 sjönk skeppet! Resan är avslutad och utbildningen är för min del numera historia, snyft! Det har varit en jätterolig utbildning och det har gjort mig gott att få arbeta med händerna och utveckla hantverkskunnandet.
Jag vill tro att jag har mer kunskap i händerna idag än för ett halvår sedan, men det får kanske andra avgöra? En sak är säker, om jag får möjlighet så kommer jag att stå vid ässjans glöd med smideshammaren i handen ännnu en gång...
När jag summerar vad jag skapat under de fem månaderna som gått är jag nöjd. Jag inser mer idag än förut de svårigheter och utmaningar som ligger i smidet. Men jag är också full av ideér som jag så gärna skulle vilja testa framöver.
Jag kommer att ha hålla denna blogg vid liv och i fortsättningen hålla den uppdaterad i en något lungnare takt. Visserligen har jag en fältässja och lite utrustning men jag kommer att söka möjligheter att smida i någon smedja här i Älvdalen och jag kommer fortsättningsvis att skriva om mina ansträngningar att hitta eller bygga en smedja här i Älvdalen och ett och annat smidesrelaterat event kanske man ocskå åker på som jag refererar här.
Till att börja med skall jag redovis hur vi gick till väga med järnframställningen i Hammarede, men jag återkommer med det när vädret blir för dåligt för att vistas ute i :-)
Tack alla ni som uppmuntrat mig under resans gång och framförallt Helena och barnen som stått utan Pappa och make i veckorna under denna tid!
Fortsätt gärna titta in då och då och skriv något smidesrelaterat i gästboken eller i kommentarer om ni undrar över något? ;-)
/Tomas
Upplagd av Tomwik kl. lördag, maj 31, 2008 0 kommentarer
onsdag 28 maj 2008
Tråddragning och drivning av en skål!
Denna vecka har vi jobbat med våra "luppar" (som järn/slagg klumparna kallas) som vi gjort förra veckan. Vi har värmt upp dom till riktigt höga tempraturer och jobbat systematiskt för att få bort slagg och välla ihop sprickbildningar på dom.
Sedan har vi smidit ut små stänger ca 10-15 cm långa och dragit tråd. Att dra tråd kan man säga är lite av ett kvalitetsprov på det järn man fått fram från myrmalmen. Det är ett tålamodsprövande projekt som innebär att man drar tråden (först i början järnbiten) genom en platta med hål. Vi har som mest kört igenom en bit i ca 60-70 hål med mycket små variationeri hålens diameter och på det viset fått till tunnare och tunnare tråd, men längre och längre naturligtvis.
Som minst har vi fått fram tråd som är 0.2 mm tjock och det får väl betecknas som bra resultat av det järn vi framställt! Kolla gärna in bilderna på sista sidan i fotoalbumet.
Jag har även hunnit med att av 2 mm plåt driva en skål som sedan jag sedan linoljebränt. Kul och relativt enkelt att arbeta i plåt, det kommer jag nog pröva på mer hemma sedan?
Upplagd av Tomwik kl. onsdag, maj 28, 2008 0 kommentarer
söndag 25 maj 2008
Hemma från skogen igen!
Fem dagar i de Jämtländska skogarna med järnframställning, kolning & tjärbränning är till ända!
I korthet kan sägas att vi gjorde fyra så kallade "blåsningar" med varierande resultat. Vi gjorde två kolmilor och en tjärbränning samt allt kringarbete som behövs till dessa processer och arbete för mat och värme. Kort och gott en skogsvecka utan de faciliteter som Hilton Hotell kan erbjuda :-) !
Det finns mycket att skriva om och jag kommer att återkomma med mer utförliga beskrivningar av framförallt järnframställningsprocessen. Jag har 4 timmar film med mig från veckan och hoppas kunna lägga ut någon snutt som i korthet visar hur man framställde järn från forntiden och i vissa delar av landet, ända in på 1900-talet!
För övrigt så går jag nu in på sista veckan på utbildningen och sedan är tjänstledigheten slut och det ordinarie arbetet tar vid igen.
Som sagt, jag återkommer med mer utförliga rapporter...
Upplagd av Tomwik kl. söndag, maj 25, 2008 0 kommentarer
onsdag 14 maj 2008
Sista smidesveckan!
Båda de laminerade knivbladen sprack mitt itu när jag skulle härda dom :-( Något gick verkligen fel i processen att härda, och jag tror jag vet vad...
... Jag ville ha en mycket kontrollerad uppvärmning innan härdningen och la därför knivbladen i ugnen ( i vanlig spis) och lät dom värmas upp där från noll till 200 grader på någon timme, trodde jag. Jag såg efteråt att jag inte haft ugnen på alls utan värmeskåpet längstned på spisen. Då jag hadde svetsvantar och långärmat noterade jag inte att ugnen ej var varm, synd då detta medförde en alltför snabb uppvärmning när jag sedan la knivbladen i ässjans glöd.
Det verkar faktist som om mina vällningar var bra då knivbladen sprack mitt i det invällda stålet och inte i vällningsfogarna. Det känns i alla fall som någon tröst i eländet!
Jag har även gjort ett knivblad av det damaskerade stål/järn jag smidit. Jag laminerade det med ett stål i kärnan av knivbladet. Det har även det någon defekt på grund av dålig härdningsprocess, men även där tycks vällningarna på det hela taget ha gått bra. kniven är inget perfekt mästerstycke men som den glada amatör jag är får jag vara nöjd med resultatet och göra fler försök hemma efter skolans slut, för det var trots lite misslyckanden på det hela taget spännande och roligt med damaskersmide!
Jag har denna vecka gjort ett par flasköppnare och ett verktyg till mitt städ för böjning och riktning av framförallt längre, mindre stycken av järn/stål, exempelvis vid smide av saxarnas "öglor"/handtag.Jag har lagt upp några bilder till i fotoalbumet!
Nästa vecka är vi ute i skog och mark för järnframställning med myrmalm som råvara och gammal teknik med stensatt grop i marken. Jag återkommer med bilder och berättelse till nästa helg!
Upplagd av Tomwik kl. onsdag, maj 14, 2008 0 kommentarer
tisdag 6 maj 2008
Laminerade knivblad
Jodå, det fungerar ju ! ;-)
Har lyckats med två laminerade knivblad, känns som vällningen "sitter" och jag tycks ha fått kläm på det hela (om än efter några misslyckade försök). Har idag påbörjat damaskersmide. Har lagt in tre stålbitar mellan fyra järnbitar (7 lager). Har sedan smitt ut det så jag kan vika ihop det i tre bitar och detta har jag gjort 2 gånger (7*3*3 lager = 63 lager). Sedan har jag smidit ut det igen och vikit det en gång i två bitar. På det viset har jag fått 126 lager med stål/järn. Det känns som vällningarna har funkat men på bekostnad av att det brunnit upp en del material så det blir nog ingen stor kniv :-) ? Kanske man kan hitta på och göra något annat av ämnet?
Jag fortsätter imorgon så får vi se vad det blir, om det blir något? Man vet ju inte det är ju först när allt är klart som man på riktigt kan andas ut och se om det lyckats...
Upplagd av Tomwik kl. tisdag, maj 06, 2008 0 kommentarer
måndag 5 maj 2008
Två veckors eget arbete...
Alla projekt är nu klara och jag har två veckor framöver där jag kan ägna mig åt egna idéer och projekt. Jag har valt att ta upp en sak som jag inte fick till i början av kursen, laminerade knivblad!
Att välla ihop två bitar järn/stål visste jag var svårt att få till och jag har ännu inte lyckats göra ett laminerat knivblad som är snyggt och riktigt ihopvällt! Idag har jag gjort några försök och det går bättre och bättre. Jag tror jag fått till en fullgod vällning i eftermiddag men vi får se när knivbladet skall filas om det håller måttet :-) Annars är det bara att ge sig på nya försök imorgon igen.
Målet jag har satt upp är att nöta på med vällning tills det "sitter" och att sedan gå över till att göra ett knivblad i damaskersstål, en utmaning som det känns nu i alla fall!
Upplagd av Tomwik kl. måndag, maj 05, 2008 0 kommentarer
onsdag 30 april 2008
Yxan är färdig!
Idag och igår har jag filat, slipat, härdat, anlöpt och skaftat yxan som har legat några veckor nu.
Som jag skrivit förut har jag haft en norsk, vikingatida modell som förlaga. Resultatet blev väl inte 100% likt det jag haft i åtanke men yxan är av god kvalité och funktionaliteten är det inget fel på. Jag har haft en slöjdbila i åtanke när jag slipat eggen, dvs en eggvinkel på mellan 25-30 grader och ett relativt kort skaft med möjlighet till grepp nära yxan. Yxan skall vara vass till skillnad från exempelvis en klyvyxa som är "trubbiggare" i eggen, den skall ju klyva inte skära som en slöjdyxa skall göra.
Att arbeta mot slipsten med stadig och säker hand för att dels få en något konkav egg (för att brynet skall ha god anläggningsyta och vinkel mot eggen) och dels för att få så få "fassetter" som möjligt på eggen var ingen lätt sak för en som är ovan handlaget med slipsten och eggverktyg! Även om flera fassetter utmed eggen går att hitta så är resultatet bra nog för att raka armen med, en fin fin slöjdyxa som jag är nöjd med! Men så har det tagit 25-30 timmars arbete innan yxan blev helt färdig!
...men tänk, en helt egensmidd, slipad och skaftad yxa! Woaw!
/Tomas
Upplagd av Tomwik kl. onsdag, april 30, 2008 0 kommentarer
tisdag 29 april 2008
Mästermyrkistan är klar!
Äntligen, 140 timmars arbete belv klart kvart över tolv i natt! Kanske att jag lägger ett lager linolja till men annars är kistan klar. Otroligt kul att komma i mål och jag är nöjd med resultatet, jag är trots allt nybörjare :-)
Funderar någon att göra något liknande som nybörjare kan du räkna med följande tider (approximativt) :-)
Kistan, Träarbeten: 53h
Beslag, Smide & linoljebränning: 32h
Lås, Smide & tillpassning: 26h
Spik, smide: 10h
Monteringsarbete: 14h
Efterbearbetning, putsning & linolja: 2h
----------------------------------------------
Totalt: 137 timmar
Upplagd av Tomwik kl. tisdag, april 29, 2008 0 kommentarer
fredag 25 april 2008
Mästermyrkistan, lås & spik
Denna vecka har jag fått låset klart, spiken smidd, beslagen linoljebrända och låset monterat. Har även bytt ut skruv mot träplugg på ena sidan av kistan.
Det är otroligt vad timmarna bara rinner iväg när man håller på med hantverk! några timmar på linoljebränning av lås och beslag, en dags smide av spik, en dags montering och justering av lås, ett par dagars arbete med att bara sätta ihop låset och justera nyckel och fjäder, Några timmars arbete med att göra en nyckel och filning av densamma så det funkar mot låskolven. etc etc...
Jag antar att en mästersmed av den gamla stammen hade snott ihop en kista med beslag och lås på ...ehh... tja, något mindre med tid :-) ??? Men som jag läste i någon smidesbok "om du ser ett gammalt fint lås på hembyggdsgården så kom ihåg att det förmodligen var gjort av en mästersmed som varit yrkesverksam i decennier"
Jag har inte någon vana av träslöjd och hantverk så att jag överhuvud taget får till det är jag mer än nöjd med, att det tar tid, tja det är väl bara som det ska när man är nybörjare :-) Det faktum att vi till stor del arbetet med handverktyg (exempelvis stämjärn, fil och hyvel) istället för diverse moderna verktyg såsom fräs och dylikt gör väl att det tar lite extra tid för en som är ovan verktygen kan jag tro? Något har jag väl använd ritkhyvel och bandsåg men det går nog att tjäna mer tid på att mekanisera hantverket något... Men å andra sidan, det finns en otrolig tillfredsställelse i att arbeta på ett, förmodligen uråldrigt sätt! Har jag nämnt det förut? Min kista är så långt jag har kunnat gjort det, en kopia av Mästermyrkistan från 900 -talet, både vad gäller matrialval, teknik och utseende.
Jag har ytterligare ett par dagars arbete innan kistan är helt klar och jag tror att jag kommer att bli nöjd med resultatet, vi får väl se.
Upplagd av Tomwik kl. fredag, april 25, 2008 0 kommentarer
måndag 21 april 2008
Nyckel och fjäder
Har idag fått till nyckeln i grova drag samt fjädern som skall spärra låskolven från att går upp utan nyckeln. Lite nitning av småprylar till låskolven har jag även pillat med.
Tja, vad skall man säga? I smidesväg återstår att smida spik till beslag och lås för övrigt återstår en hel del filning, borrning och lite arbete med bågfilen innan det är dags för montering. Det lär gå åt ett par dagar ytterligare tills det är dags...
...jag återkommer :-)
Upplagd av Tomwik kl. måndag, april 21, 2008 0 kommentarer
lördag 19 april 2008
Mästermyrkistan forts.
Har lagt ytterligare en vecka till ända och jag kan bara konstatera att saker och ting tar tid, längre tid än jag tror det skall göra!
Beslagen behövde ytterligare en ½ dags justeringar och anpassningar för att passa och fungera som det är tänkt. Har även påbörjat arbetet med att göra låset till Mästermyrkistan. Låset är av sk. draglåstyp och även om det är en förhållandevis enkel konstruktion så är det mycket pill, anpassningar och framförallt filning, borrning och sågning. Ja jag har säkert sagt det förut i tidigare inlägg och med risk för att upprepa mig säger jag igen, en timme i smedjan ger 2-3 timmar med filning etc. Kanske häri som smedens skicklighet gör sig gällande, desto bättre smed ju mindre efterarbete :-) ??? Så nog finns det en del att lära efter att ha gått igenom denna kurs i smide!
Nästa vecka är tillgänglig för att färdigställa kistan med beslag och lås samt att göra färdigt de eventuella projekt som inte är i hamn ännu. Jag har Yxan som jag hoppas blir filad, härdad och skaftad i tillägg till åtminstonde 2-3 dagars arbete med Mästermyrkistan!
Tänkte jag skulle ta fram fältässjan och smida spik i helgen hemma på gården, då tjänar jag en dag och det är ju faktist en av de saker jag känner jag kan göra utan handledning :-) Man blir så otroligt bortskämd men även osäker att pröva nya saker själv utan att fråga, när det finns handledning att tillgå :-)
Upplagd av Tomwik kl. lördag, april 19, 2008 0 kommentarer
söndag 13 april 2008
Beslagen till kistan smidda!
Körde i lördags fram till lunch för att bli klar med alla sex beslag till Mästermyrkistan. Har en dags justeringar och tillpassningar innan de är klara för montering på kistan. En halv dags arbete med att smida spik skulle jag tro går åt också. I morgon måndag har vi tid till beslag och spik. Sedan är det dags för låset till kistan från tisdag till fredag, får se hur det går? Skulle tro det är en del filning, lite pill osså lite till pill för att få till det hela? Hoppas att jag nästa helg kan lägga upp bilder på kistan färdigmonterad och klar, men men, vi får se.
Hela näst nästa vecka har vi på oss för att avsluta påbörjade, men ej avslutade projekt. Då skall jag fixa till min yxa och smida ett par navare vilket visat sig vara ett svårare konststycke än man kan tro :-) Kanske någon dag ytterligare behövs för att färdigställa mästermyrkistan med...
Upplagd av Tomwik kl. söndag, april 13, 2008 0 kommentarer
torsdag 10 april 2008
Beslag till kistan
Har börjat smida beslagen idag och fått till två som skall sitta på baksidan av kistna och ett till framsidan. Jag har valt att göra gångjärn (enligt bild) med öglor så som orginalet var utrustat. Något mer "sladdrigare" i sidled än ett "modernt" gångjärn men jag ser helst att min Mästermyrkista följer orginalet så långt det går i materialval, form och smide...
Fortsätter i morgon och på lördag med beslag som skall ligga över locket och ett beslag till som skall vara på framsidan av kistan. Jo också en massa spik skall smidas förståss :-)
Upplagd av Tomwik kl. torsdag, april 10, 2008 0 kommentarer
onsdag 9 april 2008
Mästermyrkistan etapp I klart!
Äntligen dags att ställa sig i smedjan och banka järn igen!
Denna vecka har vi gjort klart våra kistor så pass att vi nu kan börja smida beslag till dom. Jag var hemma med sjukt barn i måndags och har ägnat tisdagen och onsdagen åt att göra klart min kista.
Jag har nog lagt ca 50 arbetstimmar på den så här långt. Jag inser att jag inte är någon erfaren träslöjdare och antar att kista nummer två skulle ta betydligt mindre tid att iordningställa. Förutom bandsågen och rikthyveln har det varit ett handarbete med huggmejsel, kniv och fil att passa in, fasa ur och få till det hela. Kanske att jag skapat mig onödigt mycket arbete med att välja Ek som trädslag, det är hårt, besvärligt och spricker lätt om man inte är varsam. Furu hade varit ett lättare material som nybörjare men jag hoppas ändå att det lönar sig i slutänden med Ek som ju är ett vackert trädslag och framförallt, Mästermyrkistan var ju i Ek!
Nu har jag torsdag och fredag på mig att smida beslagen, formade och anpassade till hur just min kista blev. Nästa vecka skall vi börja med låset som nog blir hur kul som helst! Hoppas jag hinner klart med det jag ska denna vecka, kan hända jag tar lördagen till hjälp, vi får se?
Upplagd av Tomwik kl. onsdag, april 09, 2008 0 kommentarer
lördag 5 april 2008
Silversmidesveckan till ända!
Denna vecka har varit helt hysterisk sett till arbetsinsatsen! Har arbetat 60 timmar mellan måndag lunch och fredag eftermiddag, kvällarna har blivit lååånga :-)
Jag kan helt klar tänka mig att snöa in på silversmide lite då och nu, det är roligt, inte helt omöjligt och det blir snyggt! Om än med mycket pill och en del finmotorik inblandat. Vi fick börja med att kapa silvertråd till små ringar 5 mm i diameter. Sedan är det bara att, med hjälp av två tänger böja upp och böja till ring för ring tills en kedja med förutbestämt mönster tar form. Det finns många olika kedjor att bygga men jag fastnade för en klassisk länksammansättning som kallas för Kungslänk (även kallad Kejsarlänk, Stenebylänk eller Bysantinsk länk). Det är en gammal form som hittats i flera utgrävningar runt om i världen.
Jag har kapat ringar och länkat ihop 2 stycken kedjor med hjälp av ca 10 meter silvertråd så bara det arbetet tog väl ett par dagar. Sedan har jag prövat på och gjort ett armband med hjälp av tunn silvertråd (0,5 mm) och gjort sk bindning. man trär helt enkelt tråden igenom öglor som man binder med densamma tills ett flätat mönster framträder, till önskad längd. Sedan drar man hela arbetet genom en träkloss med olika stora hål tills bindningen blivit tajt och snyggt. Ett tålamods prövande arbete men rätt meditativt och avslappnande, jag kan ana mormors, mors och farmors glädje i att sticka och virka :-)
Jag exprementerade även med ett par egna ideer. Det ena var att ta tre grova silvertrådar (2 mm) och tvinna dom. Sedan drog jag dom ett antal gånger genom en vals/press och fick ett ämne som jag gjorde ett armband av, enkelt men snyggt tycker jag?
Då jag arbetat med sten (vi har ju mycket av bergarten Profyr i Älvdalen) som hobby i 10 år nu har jag en del arbeten som jag vill knyta samman med silverarbete. Förut har jag köpt färdiga kedjor, infattningar och dylikt. Med egen arbetsinsats i silversmidet ser jag möjligheter att utveckla en del ideer jag haft genom åren, ska bli kul framöver och ta upp dom trådarna igen då jag har mycket trumlad sten, caboconer etc som bara ligger och väntar på att bli färdiga smycken etc. Jag har bland annat prövat att göra infattningar till stenhjärtan jag slipat fram i porfyr, något som visade sig vara svårare än jag trott och haft skicklighet till! Jag får helt enkelt öva, öva och öva lite till innan jag får till något snyggt där! Jag testade att göra infattningar i 0,3 mm silverplåt vilket visade sig brinna upp alldeles för lätt när jag skulle löda...
Tja om silversmide och stenbearbetning kan jag orda mycket, men för att avsluta innan ni slutat läsa, en kanonbra vecka om än med allt för lite sömn! :-)))
PS. Jag har lagt upp bilder i fotoalbumet längst bak (sidan 5 och 6) på de arbeten jag gjort under veckan D.S.
Upplagd av Tomwik kl. lördag, april 05, 2008 0 kommentarer
lördag 29 mars 2008
Påsklovssmide med Emma och Mathilda
Upplagd av Tomwik kl. lördag, mars 29, 2008 0 kommentarer
lördag 22 mars 2008
Påsklov
Upplagd av Tomwik kl. lördag, mars 22, 2008 4 kommentarer
tisdag 18 mars 2008
Bronsgjutning i förlorad form
Upplagd av Tomwik kl. tisdag, mars 18, 2008 1 kommentarer
lördag 15 mars 2008
Bronsgjutning i sandform
Jag har lagt upp en serie bilder i fotoalbumet (sidan 4) där man i stora drag får en uppfattning av hur det hela går till.
1. Först tar man en form (flaska kallas det) som är delad i två delar. Formen är helt utan botten och lock, man packar gjutsand hårt i först ena formen.
2. Sedan trycker man ner det man vill gjuta av, det kan vara smycken, föremål av olika slag som man har till hands. man kan även forma egna figurer i exempelvis zenitlera eller trä och trycka ner i sanden.
3. Sedan monterar man överdelen av formen (som även den är utan botten eller lock) och packar sand. Man lägger först ett tunt lager sk. släppmedel så att sanden inte fastnar mellan flaskhalvorna.
4. Nu tar man isär formerna och pillar försiktigt bort figurerna man tryckt ner i sanden. Sedan gör man ett sk ingjöt. En kanal som helt enkelt skapar kanaler till alla figurer och som har ett hål igenom hela överdelen så att man kan hälla i smältan.
5. Nu smälter man brons eller mässing som mnan har till hands. Mässing är koppar/zink legering medans Brons är koppar/tenn legering. Gamla kranar, rör och gamla gjurtrester m.m. sågas sänder i mindre delar och smältes ner i degel. När detta är gjort är det bara och hälla i smältan i formen och hoppas på det bästa, för det är mycket som kan gå snett när man gjuter!
6. Efter avsvalning är det bara och ta isär formen och se hur resultatet vart. En del efterbearbetning återstår med att såga isär delarna, fila och putsa som med allt annat i metallhantering.
Tja så går det till på ett ungefär, titta gärna på bilderna som sagt. Det var roligt att gjuta och jag kommer nog att testa detta någon mer gång hemma i fältsässjan som då får byggas om lite inför en bronsgjutning. Jag har valt att gjuta ett spänne som skall sitta på mitt förskinn så jag slipper knyta det, dessutom ser det snyggare ut :-) Jag gjorde även ett par halssmycken (hjärtan) och en kopia på en forntida bronskniv.
Nästa vecka skall vi gjuta i sk förlorad form och jag återkommer med kortfattad beskrivning och resultat av det...
/Tomas
Upplagd av Tomwik kl. lördag, mars 15, 2008 0 kommentarer
torsdag 13 mars 2008
Bronsgjutning
xformer som vi packat in i en härlig blandning av sand, lera och hästdynga! det skall sedan ligga och torka en vecka innan gjutning. Jag återkommer med mina kreationer med vaxform på tisdag nästa vecka. Idag har vi gjort formar i sand med hjälp av modeller vi tryckt ner i sanden. Hela klassen har varit som "gjutna" i smedjan och gjort gjutning på gjutning hela dagen! Detta var ju jätteroligt! Jag skall lägga upp bilder på hela processen när jag kommer hem i helgen, jag lägger dom i fotoalbumet då.
Yxan har fått ligga, jag återkommer med den. Har även snickrat på mästermyrkistan lite från och till...
/Tomas
Upplagd av Tomwik kl. torsdag, mars 13, 2008 0 kommentarer
lördag 8 mars 2008
Inluensan, sportlov och en yxa blir till.
Upplagd av Tomwik kl. lördag, mars 08, 2008 0 kommentarer
tisdag 26 februari 2008
Influensan har slagit till!
Feber, halsont, hosta och snuva har satt stopp för smidet denna veckan för min del! Har haft feber i fyra dygn nu och som man innebär det ju alltid en "nära döden" upplevelse :-) Nåja, skämt å sido det blir inget smide i alla fall och jag som sett fram mot att få göra en yxa! Hoppas verkligen jag kan ta igen detta efter sportlovet som ju är nästa vecka för min del.
Skulle jag tillfriskna under osdagen så åker jag upp till Sveg naturligtvis men det känns inte så just nu...
/Tomas
Upplagd av Tomwik kl. tisdag, februari 26, 2008 5 kommentarer
fredag 22 februari 2008
Sjunde veckan till ända!
Upplagd av Tomwik kl. fredag, februari 22, 2008 0 kommentarer
onsdag 20 februari 2008
Ljusstake, kors & spännen
Resten av veckan lär jag slita med nästa projekt, ett par långa gångjärn till vedboden hemma. Jag har börjat men det är mer arbete än jag trodde, vilket vanligtvis är fallet när jag börjar med något :-)
Har lagt upp några fler bilder i fotoalbumet! Har ändrat namnsättningen på bilderna så att nya bilder alltid hamnar på sista sidan (förut kom dom nya bilderna lite här och där beroende på filnamnet).
/Tomas
Upplagd av Tomwik kl. onsdag, februari 20, 2008 0 kommentarer
fredag 15 februari 2008
Sjätte veckan till ända
Upplagd av Tomwik kl. fredag, februari 15, 2008 0 kommentarer
torsdag 14 februari 2008
Kött & Grillgaffel
Upplagd av Tomwik kl. torsdag, februari 14, 2008 1 kommentarer
onsdag 13 februari 2008
Mina första saxar
Upplagd av Tomwik kl. onsdag, februari 13, 2008 0 kommentarer
tisdag 12 februari 2008
Saxar på gång
Från att ha arbetat med tunga saker som skall smidas från exempelvis stål 40*40 mm där vi behöver slägga åt varandra har vi nu gått över till "finsmide". Att smida en sax med önskad funktionallitet handlar om tålamod med justeringar, filning och ännu mer justeringar. Jag har smidit delar till två saxar idag men i morgon blir det till att rikta, justera och fila för att "få till" dom. Ska bli intressant och se hur dugliga dom blir när det hela är färdigt, man har ju sina tvivel... :-) Dessutom en hel del "justeringssmide" för att få till två lika dana saxhalvor, i den mån dom nu blir likadana!
I går måndags arbetade vi på våra Mästermyr kistor samt hade veckans inspirationsfilm som handlade om Japanska kockknivar som smids för hand, sådana där som Stina & Co skär tomater och dylikt med :-)
Klockan hann bli 22:00 i smedjan idag osså, nu är det natti natti!
/Tomas
Upplagd av Tomwik kl. tisdag, februari 12, 2008 0 kommentarer
fredag 8 februari 2008
Egna verktyg, del VI
Upplagd av Tomwik kl. fredag, februari 08, 2008 0 kommentarer
torsdag 7 februari 2008
Egna Verktyg, del V
Upplagd av Tomwik kl. torsdag, februari 07, 2008 0 kommentarer
Hur man gör en egen stämpel
Eftersom frågan dykt upp hur man gör en egen stämpel ska jag försöka förklara det här. Bilder till det jag beskriver finns i fotoalbumet!
1. Först bestämmer man om signaturen/symbolen skall vara negativ (bokstäverna nedsänkta) eller positiv (bokstäverna upphöjda) på det stämplade ämnet man smidit. Jag valde att ha mina initialer nedsänkt i det färdiga ämnet/smidet så jag förklarar den arbetsgången här.
2. Ta fram , av vanligt järn, de symboler/figurer du INTE kommer att kunna fila bort sedan. Jag fick ta fram en triangel som skulle slå ner de områden som bildar "insidan" på bokstaven W, dessa kommer jag inte åt senare vid filning (se bild 1. slå ner triangel...) Detta nedslag gör man naturligtvis på glödgad spets på dornet man gjort som skall bli den slutliga stämpeln.
3. Sedan är det bara till att fila bort allt överflöd tills symbol/initialer framträder på dornet/stämpeln. Nja bara och bara, det blir lite pill beroende på hur avancerat man vill ha det. Tänk på att inte göra för stora stämplar med för tjocka ytor som skall stämplas ner i Ämnet/smidet, det vill gärna ta lite snett och/eller inte helt ta. (se bild 2. fila bort...)
4. Prova den färdiga stämpeln på en träbit, gärna varm så du får brännmärken i träbiten, då ser du bättre hur slutresultatet blir. Sedan härdar och anlöper man på vanlit manér för att få en hård stämpel som håller ett tag. (Se bild 3. färdig stämpel och bild 4. negativt tryck i...)
En mer utförlig beskrivning (på engelska) hur man gör olika stämplar finns på http://www.anvilfire.com/ (klicka på länken "iforge how-to-do") Den är lite svår att fatta på en gång tyckte jag men den tar upp fler varianter av stämplar. leta reda på Matrix, projekt nummer 65 där har ni den.
Hoppas det gav lite inspiration att fortsätta Bengt! :-)
Upplagd av Tomwik kl. torsdag, februari 07, 2008 0 kommentarer
onsdag 6 februari 2008
Egna verktyg, del IV
Upplagd av Tomwik kl. onsdag, februari 06, 2008 0 kommentarer
fredag 1 februari 2008
Hammaren är färdig!
Upplagd av Tomwik kl. fredag, februari 01, 2008 0 kommentarer
tisdag 29 januari 2008
Min egen smideshammare
Upplagd av Tomwik kl. tisdag, januari 29, 2008 2 kommentarer
lördag 26 januari 2008
Mästermyrkistan
Upplagd av Tomwik kl. lördag, januari 26, 2008 1 kommentarer
onsdag 23 januari 2008
Egna verktyg, del III
Upplagd av Tomwik kl. onsdag, januari 23, 2008 0 kommentarer
fredag 18 januari 2008
Egna verktyg, del II
Upplagd av Tomwik kl. fredag, januari 18, 2008 0 kommentarer
tisdag 15 januari 2008
Egna verktyg, Del I
Upplagd av Tomwik kl. tisdag, januari 15, 2008 0 kommentarer
måndag 14 januari 2008
Härdning och anlöpning
Stål inehåller framförallt två grundämnen, kol och järn. Kol och järn som är skitkat om man skulle titta på strukturen i microskop. Det man vill vid härdning är att få en jämn blandning av kol och järn molekyler, då blir stålet hårt! Faktiskt för hårt för att bli andvändbart, därför gör man en anlöpning vilket innebär att man värmer upp stålet igen partiellt och får det något mjukare så att det inte spricker vid första bästa belastning eller slag.
Summa sumarium har vi idag värmt och kylt och värmt och kylt för att uppnå önskad hårdhet/mjukhet på stålet. Först värmer man upp knivbladet till ca 800 grader (som hjälp kan sägas att stålet upphör att vara magnetiskt vid ca 760 grader Celsius) för att snabbt kyla ner det med så jämn kylningsverkan över hela ytan som det bara går. sedan värmer man upp knivbladet i olika tempraturer för att det skall bli mjukare, olika mjukt på olika ställen. Exempelvis vill man ha ryggen på knivbladet mjukt och eggen hård även spetsen på kniven vill man kanske ha något mjukare för att den inte skall gå av vid lite belastning. Som hjälpmedel har man att följa färgnyanserna allterftersom stålet blir varmt, först gult sedan över till violett för att sedan bli blått och slutligen grått. Om stålet blir blått har härdningen i princip gått ur och du får inte kniven att hålla skärpan längre... Kanske någon har noterat hur stål blir blått om det utsätts för friktion/värme av något slag, då har du som sagt förstört härdningen!!! :-)
Tja, fysiklektion som sagt men intressant och kul. Har lagt upp ett par bilder till i fotoalbumet. För övrigt körde jag ett kvällspass och smidde mig ett laminerat knivblad igen (det första vart inte riktigt bra). Laminerat var ju som sagt en järn-stål-järn skitkning för att få både stålets hårdhet och järnets seghet...
Go kväll!
/Tomas
Upplagd av Tomwik kl. måndag, januari 14, 2008 0 kommentarer
fredag 11 januari 2008
Första veckan till ända
Första veckan är klar och det har vart fullt ös hela tiden i smedjan! K-G som vår lärare heter har kört hårt med oss! Vi har lärt oss smidets grundmoment Hur man sträcker järnet (gör en grov bit tunnare och längre), stukning (ansamlar mer material i ena änden av en järnbit), vrider, väller (sammanfogning av två järnbitar), laminering (Väller lager av järn och stål) och hur man gör hål i järnet (inte borra då alltså :-) ).
Klicka på bilderna under fotoalbum för att se några av de saker jag smidit. Med ringarna har jag arbetat med momentet vällning, det kanske svåraste som vi gått igenom denna vecka. Först vällt ihop en ring och sedan smidit den andra ringen och vällt den när den går igenom den första. Tja jag hadde inte blivit rik på att ta anställning som kättingssmed iallafall, det kan jag säga! Detta tog mej ett antal timmar att smida plus några totalhavererade ringar...
Alla dessa moment har vi övat på när vi smidit olika saker. krokar, spik, knivblad och ringar. jag har lagt upp ett par bilder här på mina nybörjaralster.
/Tomas
Upplagd av Tomwik kl. fredag, januari 11, 2008 0 kommentarer
onsdag 9 januari 2008
Första Knivbladet ser dagens ljus
Men i går och idag har det blivit långa arbetsdagar, från 0830 till ca 2100. Vi har stått mestadelen i smedjan och skapat våra första alster. Jag har hunnit med några krokar, ett antal spikar och så idag såg mitt första knivblad dagens ljus. Hann göra tre styckna innan hunger och trötthet tog övertaget. Jag har tidigare gått en våga smida kurs ett par helger men aldrig smidit i stål förut, endast "bondjärn" (låg kolhalt och sålunda relativt lätt att bearbeta men inget för knivar och verktyg m.m.).
I morgon skall det bli intressant att sätta filen i knivbladen och forma till dom, få en rak och bra tång samt få till grundformen på den blivande eggen. Sedan blir det till att härda bladet innan det är dags att skafta och slipa upp den sista skärpan... Tror inte jag hinner allt det där imorgon för vi skall lära oss "välla" innan dagen är slut.
Läxa till på fredag är att smida 5 spik som står på sin egen skalle utan att ramla samt ett knivblad vilket i och med idag är klart! Jag återkommer med bilder till helgen...
Vi synes!
/Tomas
Upplagd av Tomwik kl. onsdag, januari 09, 2008 0 kommentarer
söndag 6 januari 2008
Nu börjar utbildningen
Jaha, Söndagkväll och allt är packat och klart! I morgon bitti blir det först att ta Amanda till dagis, sedan åker jag till Sveg. Kommer hem på fredagkväll igen. Jag har kameran med mig och hoppas återkomma i slutet på veckan med första veckans rapport och någon bild! Hoppas vi får minimalt med information och dötid, jag vill ha glöd i härden dag ETT!
Tack ni som tittat in och kommenterat och skrivit i Gästboken! Kul att ni följer med på resan...
/Tomas
Upplagd av Tomwik kl. söndag, januari 06, 2008 1 kommentarer